Mi szükséges ahhoz, hogy az állapotodban javulás következzen be?

FELELŐSSÉG
Első és legfontosabb, hogy személyes felelősséget kell vállalnod a fizikai állapotodért. Ennek a felelőssége téged terhel, nem az orvost, a gyógytornászt, a terapeutát. A jelenlegi egészségi állapotod az eddigi életmódodnak köszönhető, kivéve, ha az baleset, mérgezés vagy sugárzás következménye.
Kérdezd meg magadtól, „hajlandó vagyok-e változtatni azon az életvitelen, életmódon, élethelyzeten, ami eljuttatott ide?”
Ha a válaszod „nem” vagy „nem igazán”, akkor barátkozz meg a fájdalommal, mint életedet végigkísérő érzettel, a gyógyszerekkel, egészségügyi intézményekkel.
„Nem a betegségekkel kell foglalkoznunk, hanem az életmódunkban lévő hibákkal. Szüntesd meg ezeket a hibákat és a betegségek maguktól eltűnnek.”
Felesleges abba a téves illúzióba ringatnod magadat, hogy a problémádat majd megoldják helyetted az orvosok, természetgyógyászok stb.
Vedd tudomásul, hogy a tested nem egy mechanikai szerkezet, mint például az autó, ami ha meghibásodik, elviszed az autószerelőhöz, aki megjavítja és utána megint megy egy darabig, ha megy!
Állapotod javulásáért, a jó állapot fenntartásáért egészségtudatos magatartást kell kialakítanod, amit lehetőleg nap mint nap követned kell.
Ha ezen sorok olvasása során kifogások fogalmazódnak meg benned, „nincs rá időm”, „nem tudok változtatni, ebből élek”, „nincs rá lehetőségem” stb. akkor jusson eszedbe az alábbi idézet.
„Ha nem vagy rá hajlandó, hogy változtass az életeden, nem lehet rajtad segíteni.” (Hipokratész)
TÁJÉKOZÓDÁS AZ ÁLLAPOTODRÓL
Ne a közösségi médián keresztül azonosítsd a „betegségedet”. Állapotod javítására ne az internetes fórumok látogatóitól kérjél tanácsot, hogy milyen gyakorlatokat végezzél vagy milyen gyógyszert szedjél. Azok a gyakorlatok és gyógyszerek, amelyeket esetleg tanácsolnak, az annak a személynek az állapotára van összeállítva feltételezhetően szakember által.
Ne ijedj meg más emberek (betegek) által személyesen vagy különböző fórumokon elmondottaktól, különösen, ha az negatív tartalmú a számodra. Nincs két egyforma ember és nincs két egyforma probléma sem, ezért ezzel csak tovább rontod az állapotodat, hiszen elültetik elmédben a félelmet, illetve a kételyt.
Ha egy orvos sebészeti beavatkozást javasol és az nem életmentő vagy azonnali beavatkozást igénylő, akkor keress fel még 2-3 orvost, kérd ki az ő véleményüket is.
Nagyon sok megoldás, módszer létezik már. Kis körbejárással meg fogod találni a te problémádra legalkalmasabb terápiát.
„A legtöbb betegség azoknak a gyógyszereknek a hatására keletkezik, amelyeket az orvosok arra írnak fel, hogy elnyomják a természet figyelmeztető és hasznos jeleit.” (Elbert Hubbart)
Mozgásszervi elváltozásokra, rendellenességekre az alternatív megoldások tárháza sokkal szélesebb, mint az akadémikus orvoslásé. Csodamódszerek nincsenek, aki azt akarja elhitetni veled, hogy több éve fennálló mozgásszervi problémát 1-2 alkalom alatt elmulaszt, és neked semmit nem kell tenni, azt inkább kerüld el.
Ha valaki azt gondolja, hogy hosszabb ideje fennálló problémájára olyan megoldást talál, ami 1-2 alkalom után visszaadja egészséges állapotát, csalódni fog.
TÁPLÁLKOZÁS
Tegyél meg mindent fizikai síkon, hogy a tested öngyógyító folyamatai a leghatékonyabban működjenek!
Ne várj el áttörő vagy tartós állapotjavulást, ha az étkezésedre nem fordítasz kellő figyelmet, hiszen testünket a táplálék működteti és újítja meg.
“A táplálékod legyen az orvosságod és az orvosságod a táplálékod legyen!” (Hipokratész)
Minden gyermek miután megszületik, 3-4 óránként eszik, így működik testünk optimálisan. Közte nincs nassolás. A magyar nyelvben is benne van, „reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, estebéd és vacsora”.
A táplálkozással kapcsolatos további részleteket a személyes találkozó során kapod meg.
Térj vissza a természetes táplálkozáshoz! Szerinted őseink, hogyan élték túl a több ezer évet? Ha olyan rosszul táplálkoztak volna, akkor mi sem élnénk! Sajnos a tudomány mindent elkövet, hogy tudományosnak tűnő magyarázatot adjon, miért volt rossz, ahogy a régiek ettek (fehér kenyér nem egészséges, a sótól magas lesz a vérnyomásod, 6 után ne egyél, elég naponta 3-szor enni stb.). Ne ülj fel a különböző divatdiétáknak, tévhiteknek. Nézz körül, mennyi beteg ember van! Eldöntheted, hogy gyarapítod tovább a táborukat vagy nem.
„Képesek vagyunk-e önként áldozatot hozni vagy áldozattá válunk?!”
SZOMATIZÁCIÓ
Ne figyeld mindig a tüneteidet és ne féltsd túl magadat, mert ez rossz gondolkodásmódot eredményez! Ha fáj valamid, az elindíthat egy lavinát.
Elkezdesz félni a fájdalomtól, a fókuszodat ráirányítod, emiatt egyre feszültebbé válsz, ami pedig elvisz abba az irányba, hogy félni fogsz a mozgástól, mert az esetleg fokozhatja a fájdalmadat.
Ennek eredménye az lesz, hogy kevesebbet fogsz mozogni, izmaid legyengülnek, kötőszövetes részeid összetapadnak és még jobban fognak fájni!
Ezt hívják „saját farkába harapó kígyó” effektusnak. Fontos, hogy ne dramatizáld túl a helyzetet, vagyis kerüld el a szomatizációt!
MOZGÁS
Mozgásszervrendszerünket a mozgás tartja életben. Agyunk azokat a testrészeinket tartja karban, amit használunk.
Testünk túl van biztosítva és a fájdalom általában akkor jelenik meg, ha az állapot az adott testrészen kb. 20%-ot romlott. Tested a fájdalommal jelez, hogy itt állj meg, ne legyen nagyobb baj. Minden a te érdekedben történik.
„Minden, amit túlzásba visznek, ellentétes a természettel.” (Hipokratész)
Fontos, hogy a fájdalomhatáron belül akkor is mozgassuk az adott mozgásszervet, amikor már kialakult a probléma. A mozgatás nem azonos azzal a tevékenységgel, amely során kialakult a fájdalom (pl. ha súlyemeléstől fájdult meg a derekad, a vállad, akkor ne emelj súlyokat). Kérd meg terapeutádat, hogy állítson össze és tanítson be neked az állapotodat javító speciális gyakorlatsorokat.
A fájdalommentesség elérése után rendszeresen végezz teljes testet átmozgató, egészséged érdekét szolgáló mozgásformát.
A kialakult mozgásszervi probléma jellemzően a rendszerprobléma egyik eleme.
Ha tartós állapotjavulást akarsz elérni, a teljes rendszert kell karbantartani, ezért az egyéni foglalkozások után, járj csoportos foglalkozásokra. A csoportos órák jellemzően minden testrészt átmozgatnak.
Legősibb mozgásformánk a helyváltoztatás, ezért ha teheted, szállj le a kényelmedet szolgáló eszközökről, sétálj rendszeresen. Napi 30-40 perc gyaloglás csodákra képes.
Ahogy Hipokratész mondta:
„A gyaloglás a legjobb orvosság!”
KIKAPCSOLÓDÁS
Kell egy kis áramszünet! Ha nap mint nap széthajtod magad vagy esetleg környezeted tele van érzelmeidet negatívan befolyásoló tényezőkkel, személyekkel, akkor ne csodálkozz, hogy mindig visszaesel a fájdalmakkal teli életedbe.
Mai rohanó világunkban a stressz az egyik legnagyobb ellenséged.
Érzelmi kilengéseink bizonyos feltételek teljesülése esetén képesek elindítani nagyon komoly mozgásszervi problémákat. Ha hajlandó vagy képezni magad, megtanulni olyan módszereket, amelyekkel kivezeted magadból, izmaidból a napi feszültséget, képes vagy elengedni a kényszeres gondolkodásodat az adott problémáról, jelentősen lépést tettél lelki és testi egészséged érdekébe. Relaxálj, meditálj rendszeresen!
„Néha az a legjobb orvosság, ha nem teszünk semmit” (Hipokratész)
Az internet tele van jobbnál jobb hanganyaggal. Ha személyesen akarsz részt venni ilyen képzésen, első lépésként egy 40 órás agykontroll tanfolyamot javaslok.
„Embereket nem lehet megmenteni a saját tapasztalásaiktól, mindössze annyit tehetünk, hogy követjük, ahogy rohannak a vesztük felé.”

Forrás: György Attila-Gerinc Mozgáscentrum Eger