Mit igyak, hogy jól legyek?

Az evésen kívül, annak is jelentősége van, hogy mit iszol, milyen folyadékot veszel rendszeresen magadhoz, mert egy rosszul megválasztott ital hosszútávon felboríthatja a belső egyensúlyodat.
Az egyetlen semleges hatású folyadék a csapvíz, melyet felforralva, ihatóan melegre hűtve ajánlatos fogyasztani. Ez elsőre bizarrul hangzik, de annak, aki kipróbálja, általában új távlatok nyílnak. Ha gyomorégéssel küzdesz, vagy úgy érzed, nem tesznek jót a nagyon meleg italok, idd úgy, ahogy jólesik, de semmiképp ne hidegen.
Az egészségtudatos emberek, különösen a nők hajlamosak valamilyen gyógyteát választani napi italuknak, amivel az a baj, hogy ezzel könnyen felborítják a jin-jang egyensúlyt. Sajnos általában nem azt szereti az ember, ami az alkatának jót tenne. Például van olyan belső hideggel és nedvességgel küzdő vendégem, akinek napi itala a mentatea és a hibiszkuszos gyümölcstea – mindkettő hűt, az utóbbi nyálkásít is. Ezért jó tisztában lenni az italok energetikai hatásával, hogy ki tudd választani a számodra legmegfelelőbbet.
Általános tanácsok:
 • A gyógyteák nem helyettesíthetik a vizet. Terápiásan is csak kúraszerűen alkalmazhatók. Ha csak az ízükért iszod őket, mindig váltogasd a fajtákat: egyik nap egy csésze citromfű, másnap egy csésze körömvirágtea, harmadnap egy roiboos.
 • Fogadd el, hogy a csapvíz (tisztított is lehet) a mindennapi italunk. Változatosságnak azt egészítsd ki teákkal és egyéb italokkal.
 • Ha néha gyümölcslevet iszol, mindig hígítsd fele arányban meleg vízzel.
 • Az ásványvizekkel csínján bánj, mert a magas ásványi anyag tartalmuk miatt erősen hűtik a Vesét.

Amellett, hogy fontos a folyadékbevitel (manapság a legtöbb ember keveset iszik), de ugyanolyan fontos, hogy az ételeid is lédúsak legyenek. Tudod, kompótok, levesek, raguk…

Melyik ital hogyan hat?
 
Kávé, fekete tea, zöld tea
Mindhárom kesernyés ízű, szárító ital, mely hosszabb távon kihűti a Vesét (vízhajtó hatásuk miatt). Napi 1 bögrénél (csészénél) többet ne fogyassz belőlük. A szárító hatás miatt különösen száraz állapotokban (száraz bőr, száraz nyálkahártyák, vérszegénység) ellenjavalltak. De a napi 1 csészétől nem lesz bajod.
 
Gyógyteák
A legtöbb gyógyteánk kesernyés ízű, hűtő hatású ital, ezért csak kúraszerűen alkalmazhatók, különben nagyon kimerítik, lehűtik a közepet. Különösen az olyan tavaszi tisztító növények, mint a gyermekláncfűlevél és –gyökér erős hatásúak.
Enyhébb hatásúak, feszültségoldók és hangulatjavítók a virágteák: délutáni-esti nyugtalanság esetén igyál nyugodtan egy-egy csésze rózsateát, körömvirágteát, jázminteát.
A mentatea, kamillatea, citromfűtea kellemes izű italok, hűtik, nyugtatják az epét (menta), a szivet (citromfű) és a gyomrot (kamilla), de nem fogyaszthatók napi fél-1 literes mennyiségben.
 
Csípős-fűszeres teák
A drogériákban kapható különböző fűszeres, ajurvédikus teakeverékek, jógiteák melegítő vagy forrósító hatásúak. Alkalomszerűen jó szolgálatot tesznek például egy megfázás esetén, ahol a hideg tünetek dominálnak, de rendszeresen fogyasztva kiszárítják a testnedveket (hosszú távon kimerítik a jint) és felhevítik a Gyomrot, de a mélyben a Vesét nem tudják tartósan felmelegíteni.
 
Gyümölcslevek
A gyümölcslevek nagyon koncentrált élelmiszerek, nagyon édesek, sőt édes-savanyúak, ami a legnyálkásítóbb ízkombináció. Az édes íz nedvesít, nagy mennyiségben nyálkásít, a savanyú pedig összehúz, azaz megőrzi a nyálkát. Nyálkaproblémák esetén a gyümölcslevek ezért ellenjavalltak (pl. krónikus hurut, arcüreggyulladás, túlsúly, ödémák, cellulitis). Alkalmanként fogyasztva egy kis vízzel hígított almalé senkinek nem fog ártani (nem hidegen!). A bogyós gyümölcsök leve a Vért táplálja, a körtelé pedig száraz torok, száraz köhögés esetén gyógyétel.
 
Melegítő hatású italok
Kevés az olyan tea, gyógytea, mely hosszú távon nem hűti le a közepet. A roiboos ezen kevesek egyike (melegítő hatású), az édeskömény-köménytea pedig kifejezetten táplálja a Gyomrot és a Lépet. A kukoricabajusz-tea kivezeti a felesleges nyálkát, tisztítókúrák jó kísérője lehet, mert úgy tisztít, hogy közben nem sebzi meg a Lépet.
A lényeg röviden:
 • napi fogyasztásra: forralt csapvíz
 • kávé, tea: napi 1 csészével
 • gyógytea: kúraszerűen, célzottan valamilyen diszharmónia esetén
 • virágteák: délutáni feszültségoldók 1-2 csészével
 • gyümölcslé: változatosságnak, alkalmanként, meleg vízzel hígítva
 • ásványvíz: minél alacsonyabb ásványi anyag tartalom, csak alkalmanként, 1-2 pohárral
 • a jeges italokat felejtsd el, az éttermekben jég nélkül rendeld az italodat
Forrás: Farkas Viktória