TUINA – a testet és lelket felébresztő masszázs

A tuina masszázs az egyike a hagyományos kínai orvoslás (hko) ősi gyógyító művészeti ágainak, akárcsak az akupunktúra vagy a gyógynövényismeret.
Azzal együtt, hogy a tuinát Kínában több mint 4000 éve alkalmazzák, és Kínaszerte sok kórházban és klinikán is a hivatalos ellátás részét képezi nyugaton csak most kezdik megismerni.

A tuina, hathatós segítséget nyújt olyan betegségek ellen, melyek nyugaton csontkovács, kiropraktőr, gyógytornász vagy sport- és mozgásterapeuta beavatkozását tennék szükségessé.
Szemben a felsorolt módszerekkel a tuina nemcsak fizikai szinten, az izmokra és az ízületekre hat, hanem mélyebb szinten is befolyásolja az energiaáramlást a testben.
A kínai szemlélet szerint ez a létfontosságú életenergia a csi. A csi az összes élettani folyamat hátterében rejlő mozgatóerő, mely jól meghatározható energiapályákon áramlik, ezeket meridiánoknak nevezik. A meridiánok juttatják el a csit testünk szöveteihez és a szervekhez. A kezelés ruhában történik, kényelmes póló és tréningnadrág viselete ajánlott.
Próbáld ki ezt az ősi masszázst és érezni fogod a különbséget!

SI TERÁPIA

Egyedülálló gerinckezelés Japánból.

Ahhoz hogy a gerincünk a csípőtől egészen a nyakig jól működjön, nagyon fontos az SI-ízület mozgáselakadásának a megszüntetése. Ha ez nem történik meg, hiába kezeljük a hátat, vállat, nyakat, a probléma mindig vissza fog térni.
Ezt úgy kell elképzelni, mint egy magas emeletes háznak az alapját. Ha az alap jó, a toronyház stabilan fog állni. Ha a ház alapja el van billenve, a rajta fekvő toronyház sem tud sokáig egyenesen állni, előbb utóbb jelentkeznek a gondok. Ez hasonlóan működik a gerincünknél is. Sok esetben gerincsérv műtét után sem múlt el a derékfájás, ezért kezdték kutatni a fájdalom okát.

Hakata professzor szerint (aki ezt a kezelést kifejlesztette Japánban) az esetek többségében az SI ízület blokkolva van, nem jól működik, és ez okozza a derékfájást.

A kezelés lényege, hogy a keresztcsont és a csípőcsont közötti ízületet (SI ízület) kimozgatjuk, feloldjuk az ízületben keletkezett feszültséget, ez által csökken vagy teljesen megszűnik a derékfájás.

CRANIOSACRALIS BIODINAMIKA

A craniosacralis (koponya-gerinc-keresztcsont) terápia egy nagyon lágy, fizikai manipuláció nélküli terápia, ami a testben mélyen lévő feszültségeket lazítja fel, ezáltal fájdalmakat és működési zavarokat szüntet meg és így javítja a teljes test egészségét és életerejét.

A testünk minden nap stresszt és terhelést szenved el, amit, hogy működni tudjon, kompenzálnia kell. Sajnos az ezek hatására bekövetkező változások gyakran megkeményítik a test szöveteit és torzítják a craniosacralis rendszert. Ezek a torzulások feszességeket alakíthatnak ki az agy és a gerincvelő körül, melyek végül működészavarokat okozhatnak, amik gátolhatják a központi idegrendszer és minden más működési rendszer egészséges működését, ami azzal kapcsolatban van.

A kis erejű érintéssekkel a kezelő a test különböző részein kezével érzékeli és értékeli a craniosacralis rendszer működését, megfigyelve az agyi-gerincvelő folyadék ritmikus mozgásának minőségét az agy és a gerincvelő körül. Majd nagyon kis erejű, biztonságos technikákkal feloldja azokat a feszültségeket amik torzítják a craniosacralis rendszert. Így a craniosacralis terápia a működészavarok széleskörű típusait képes csillapítani a krónikus fájdalmak és sportsérülésektől kezdődően a stroke-ig és ideggyógyászati problémákig.

Milyen esetekben hoz hatékonyan javulást a craniosacralis terápia?

  • fejet ért traumatikus ütés
  • migrén és fejfájás
  • autizmus
  • stressz és mentális feszültséggel kapcsolatos rendellenességek (dühöngés, figyelemzavar, kimerültség)
  • mozgás koordinációs zavarok
  • gyermekeknél viselkedési zavarok
  • krónikus fáradság
  • gerincferdeség
  • központi idegrendszer rendellenességek
  • tanulási nehézségek, koncentrációs problémák
  • emésztési problémák, reflux
  • hormonális problémák, pajzsmirigy, menstruációs problémák
  • negatív érzelmek elengedése
  • álmatlanság
  • depresszió

Amennyiben felkeltette érdeklődését ez a nyugati országokban és Amerikában már széles körben elterjedt természetgyógyászati terápia, szeretne egészségesebben, kiegyensúlyozottabban élni életét, feldolgozni negatív érzelmeit.

KÍNAI TALPMASSZÁZS

A talpmasszázs (zónaterápia) napjainkban egy igen elterjedt alternatív terápiás eljárás. Már több ezer évvel ezelőtt a legtöbb ősi kultúrában létezett valamilyen formában, mint különféle betegségek kezelésének egyik módja.

A hagyományos kínai orvoslás is megőrizte a reflexológia alapját képező reflex-zóna térképet, mely pontos útmutatást nyújt arról, hogy hol találhatók a különböző szerveknek megfelelő reflexpontok a talpon.
A reflexológia arra az elvre, felismerésre épül, hogy minden szervünk összeköttetésben áll a testünk egy-egy meghatározott területével, az úgynevezett reflexzónákkal. A reflexzónák ingerlése, nyomása hatással van a neki megfelelő szerv működére. Egészségünk a szervezet belső egyensúlyától, illetve annak megőrzésétől függ. Ez az egyensúly a testünk energiáinak szabad, akadálytalan áramlásának biztosításával érhető el. A reflexológia alapvető célja az energia csatornák megtisztítása, az életerő és az életenergia szabad áramlásának biztosítása, valamint a szervezet öngyógyító mechanizmusainak beindítása.

A reflexológia segítségével fokozható a test energiáinak szabad áramlása, ezáltal biztosítva a szervezet egyensúlyi állapotát. A zónaterápia serkenti a vérkeringést, a nyirokrendszer működését, segíti a salakanyagok kiürülését a szervezetből. A reflexológia alkalmazása során a kezelés hatására endorfinok termelődnek, amelyek csökkentik a fájdalmat és a stressz káros hatásait. A terápia az egész szervezetre kedvező hatással van, elősegíti a relaxációt. A talpmasszázs nem csak különleges betegségek kezelésére alkalmas, hanem a szervezet betegségekkel szembeni ellenálló képességét is fokozhatjuk segítségével. A reflexzóna masszázsnak megvan az az előnye, hogy a kezelés eredménye hihetetlenül gyorsan jelentkezik: nagyon gyakran néhány perc alatt csillapítja, vagy akár teljesen megszünteti a fájdalmat, és a betegség egyéb tüneteit, mindezt mellékhatások nélkül

KÖPÖLYÖZÉS

A köpölyözés egy ősi kínai terápiás módszer, melynek során vákuumos poharat/ köpölyt helyezünk a bőrre. A forró levegővel telt köpölycsésze belsejében lévő negatív nyomás hatására a bőr és a hozzá tartozó képletek és a lágy részek megemelkednek, bedomborodnak a pohárba. A köpölyözést nemcsak olyan testfelületeken alkalmazzuk, ahol mélyebb és erőteljesebb fájdalmak jelentkeznek, hanem adott esetben akupunktúrás pontokon is.

Több fajtája létezik: egyszerű, szívó, hólyaghúzó, csúsztatott, véreztetéses és villám köpöly, amelyeknek kiválasztása és alkalmazása függ a betegség jellegétől és stádiumától.

A köpöly anyaga lehet: Szaru, bambusz, kerámia, de leginkább kifejezetten erre a célra használatos, több méretben is beszerezhető üveg. Ebben jól láthatók a lezajló folyamatok, valamint könnyen tisztán tartható.

Előnyei:

  • Egyszerű, olcsó, és széles körben alkalmazható,
  • Hatása gyors és tartós,
  • Nincs mellékhatása,
  • Növeli a szervezet ellenálló képességét,
  • Kiválóan alkalmas megelőzésre.

A köpölyözés hatásmechanizmusa:

A köpölyözés külső, fizikális gyógymód, melynek során a vákuum hatására a kezelt területen a kapillárisok kitágulnak, ezáltal friss vér és több oxigén áramlik az adott területre. Alkalmazása során az elhasznált vér, valamint a nyirok- és anyagcsere végtermékei a véráramba kerülnek, és a vesék irányába áramlanak.

A szervezetben intenzív méregtelenítési folyamat indul be, ezáltal kitisztulnak a kötőszövetek is a felhalmozódott salakanyagoktól. A vákuum szívóhatásával előidézett vérbőség hatására javul a bőr, izom, valamint a területhez tartozó belső szervek vérellátása, vérkeringése, anyagcseréje is. A helyileg fellépő vérbőség aktivizálja a szervezet egy vagy több meridiánját, s így fokozza az energia (Qi) szabad áramlását.

A köpölyözés a Qi ingerlésének egyik legerősebb módja, gyakorisága mindig a betegség jellegétől és stádiumától függ.

Megelőzésként félévente, évente egy 8-10 kezelésből álló kúra ajánlott. A köpölyözéssel csodákat érhetünk el a testi és lelki frissesség visszaállításában.

FÜLAKUPRESSZÚRA

A fül kezelésének története egyidős a hagyományos kínai orvoslással, erre utaló leírásokat régi selyemre írt orvosi feljegyzések is tartalmaztak. A „Sárga Császár”orvosi könyvében külön fejezet foglalkozott a füldiagnosztikával, annak tűkkel való kezelésével és a fülakupresszúrával. Ebben az összefoglaló és magyarázó műben a fület a test egy olyan részének tartották, amely az energiavezetékek által, kapcsolatban állt az egész szervezettel és a belső szervekkel, ugyanis az összes yang meridián elhalad a fülkagyló mellett. Későbbi orvosi művek említést tesznek még a fülkagyló pontszerű kiégetéséről és a kis csodatűk eredményes használatáról.

Miután az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az 1970-es években elismerte hivatalos gyógymódnak az akupunktúrát, Európában és Amerikában széles körben elterjedt és sikeresen alkalmazott orvosi módszer lett többek között a szenvedélybetegek kezelésében. Nemzetközi szakirodalom orvosi tanulmányok, tudományos lapok adták közre a füladdiktológiával elért eredményeket.

A fülön található akupunktúrás pontok tűvel történő kezelését fülakupunktúrának nevezzük, más mechanikai módszerrel történő ingerlését pedig, fülakupresszúrának.

A fülakupunktúrával hatékonyan és gyorsan látványos eredményeket tudunk elérni. A kezelés harmóniába hozza testünket, lelkünket, jobb lesz a szervezet vérkeringése, energiaáramlása. Ellazulunk, jobban alszunk, csökken az étvágy, normalizálódik a vérnyomás, megszűnik a cukoréhség. A belső szervek hatékonyabban méregtelenítenek.

A szervezet erőre kap, beindulnak a test öngyógyító folyamatai, és képes lesz leküzdeni a kezdeti stádiumban lévő különféle problémákat, betegségeket.

A kezelés történhet:

  • normál tűvel,
  • tartós tűvel,
  • tű helyett pici mágnes golyókkal, vagy erre a célra alkalmas magvakkal, amelyek a tűkhöz hasonlóan hatnak.

A tartós tűkkel végzett fülakupunktúra hatékonyan, fájdalommentesen segít megszüntetni a panaszokat. A tű 1 mm illetve 1,5 mm hosszú, mely bőrszínű tapasszal van leragasztva (alig észrevehető). A behelyezett tűvel a mindennapi tevékenységek zavartalanul végezhetők.

MOXA kezelés

A moxibuszció szó jelentése: égetéses gyógymód.

A keleti gyógyászatban használt moxa kezelés során gyógyfüvek égetésével a bőr melegítése történik az előírásnak megfelelő akupunktúrás pontokon, meridiánok mentén. A moxibuszció is legalább olyan ősi, mint az akupunktúra.

Egy 3000 éves teknősbékapáncélon talált feljegyzés szerint létezik egy növény, mely gyógyítás céljából, égetéses módszerrel alkalmazva csodákat képes művelni. Ez a gyógynövény nem más, mint az Artemisia vulgaris, ismertebb nevén a fekete üröm.

Kínában a mai napig ezt használják a moxa kezeléshez, hiszen több ezer éves megfigyelések támasztották alá, hogy ez segít a legjobban szabályozni az emberi test élettani működését.

Az előkészítés során megszárítva, őrölve, gyapottal és somkóróval összekeverve teszik égetésre alkalmassá. Szivarszerű rudat sodornak belőle, majd egy speciális anyagba tekerik, hogy kézben fogható legyen, ez a moxarúd. Égése nagyon lassú, egyenletes, hatására a pontok „kinyílnak”, és a meleg a bőrön keresztül bediffundál az izmok, szövetek közé, egészen a belső szervekig.

A hő fokozza a véráramlást, és ezzel elősegíti a salakanyagok távozását, a szervezet méregtelenítését. Jótékony hatása révén a testből kiűzi a hideget, a szelet és a nedvességet.

A moxával 100 féle egészséggel kapcsolatos elváltozást, betegséget kezelhetünk, de prevenciós céllal is alkalmazhatjuk.

A moxa kezelés elsősorban az energiahiányos és hideg hatás okozta betegségeknél nagyon hatásos, tehát olyan állapotokban alkalmazható, amikor meleg, Yang-hiány van a szervezetben. A yang hiányos emberek gyengék, sápadtak, fázékonyak, nehezükre esik a mozgás, szeretik a meleg ételt-italt. Sok alvás ellenére sem pihenik ki magukat, mindig fáradtak. Nekik ajánlható leginkább a moxával történő kezelés, valamint a következő esetekben:

  • álmatlanság,
  • krónikus betegségek,
  • tartós fájdalmak,
  • bénulásos betegségek,
  • ízületi fájdalmak,
  • felfázás,
  • rossz emésztés, gyomorproblémák,
  • izomrándulás,
  • migrén, vérnyomás problémák,
  • gerincbántalmak: a moxafű melege oldja az izomzat görcsös feszültségét, ezzel korrigálja a beteg kompenzáló hibás testtartását, csökken az ideggyökökre nehezedő nyomás, majd meg is szűnik és ennek nyomán eltűnik a fájdalom.

A buddhista szerzetesek a lábszár külső oldalán, a térd alatt 4 ujjnyival elhelyezkedő pontot (Gy 36) megégették és 40 napig nedvesen tartották. Így a sokszor napokig tartó hosszú gyaloglás során sem fáradt el a lábuk.

Az általános erőnlét fenntartására ajánlott a has és a hát bizonyos akupunktúrás pontjainak időszakos, általában évszakkezdéskor történő moxázása.

 

GUASHA

A „Guasha” technika a Hagyományos Kínai Orvoslás egyik legősibb természetes gyógymódja, mely a nyugati világban sajnos alig ismert. A kezelés egy speciális kaparóeszközzel történik, mely eredetileg ökörszarvból készült, de manapság jade kőből is készítik. Az eljárás során a bőr felületére felvitt gyógynövények kivonatából álló olajat jellegzetes kaparó mozdulatokkal a bőrbe masszírozzuk.

A kezelés egyes esetekben a betegségtől függően a kötőszövet bizonyos rétegeit is érintheti.

A guasha eljárás hatására az adott területen vöröses elszíneződés keletkezik, vagy bevérzéses foltok alakulnak ki. Ezek pár nap vagy egy-két hét után elmúlnak, mialatt a szervezet öngyógyító folyamatai hatására, a betegség távozik a szervezetből. A kezelés inkább jóleső érzés, mintsem fájdalmas.

A módszer együtt alkalmazható akupunktúrával, moxázással és köpölyözéssel, erősítve a vérélénkítő, pangást megszüntető, méregtelenítő hatást.

Hogyan működik a „Guasha”?

A gyógynövény olaj és a szisztematikus mozdulatokkal megvalósított mechanikai ingerlés együttes hatására a meridiánokban az energia ellátás fokozódik, a pangások megszűnnek. A különleges gyógynövény olajnak köszönhetően erőteljes méregtelenítési folyamatok indulnak be, melyek tehermentesítik a szerveket és az egész szervezetet. A módszer egyszerű és biztonságos, hatékonysága megkérdőjelezhetetlen, hiszen napjainkig fennmaradt. A terápia elsajátítása egyszerű, nem igényel különleges képességeket.

A Guasha alkalmazásának területei:

  • egészségmegőrzésre, prevenciós célzattal, azaz a bajok megelőzésére,
  • mozgásszervi panaszokra (nyak-, váll-, hát-, derék, térd- és lábszárfájdalmak),
  • – szív- és érrendszeri megbetegedések pl. magas vagy alacsony vérnyomás esetén,
  • emésztőszervi megbetegedések,
  • idegrendszeri problémák, depresszió,
  • immungyengeség, fáradékonyság vagy energiahiány esetén,
  • allergiás megbetegedések kezelésére.

áraim

Minden kezelésem ára: bruttó 9.000 Ft/ 50 perc

bérletek

5 alkalmas bérlet: 40.000 Ft
10 alkalmas bérlet: 70.000 Ft
A bérletek érvényességi ideje: 5 hét

ajándékkártya

1 alkalmas ajándékkártya
MOST kedvezményes áron: 8000 Ft

Az ajándékkártyák érvényességi ideje: 5 hét

Keretek

Bejelentkezés

Bejelentkezni telefonon, a +36-70-427-4008 telefonszámon tudsz.

Lemondási feltételek

A kezelést megelőző 24 órával korábban mondhatod le díjmentesen az alkalmat.

fizetési lehetőségek

Fizetni készpénzben a helyszínen, vagy átutalással az alábbi számlaszámra: 11773346-00295048 (OTP) tudsz.

Hamarosan elérhető lesz nálam a bankkártyás fizetés és SZÉP Kártya elfogadó hely is leszek!

itt dolgozom

Jógastúdió és Egészségközpont

Gárdony, Tompa köz 4.

Calendula stúdió

Budapest, Bartók B. út 79.