Gyors és hatékony megoldás a befagyott vállra!

Itt van a nyár, nagy hőségek, amit mindenki szeretne valahogyan elviselhetőbbé tenni. Utazunk gépjárműben lehúzott ablak mellett kitett karokkal vagy klímát használunk irodában és még akadhatnak hasonló élethelyzetek. Idővel azt vesszük észre, hogy egyik-másik vállunkban fájdalom érzet jelenik meg és nehezebben tudjuk mozgatni. Először nem vesszük komolyan, mivel élethelyzeteinket kevésbé befolyásolja és elkezdjük kikímélni. Idő múlásával azonban azzal szembesülünk, hogy egyik vagy mindkettő karunk mozgástartománya kezd beszűkülni, fájdalmasabb a váll mozgatása, ami már akadályoz az öltözködésben, munkában. A fokozódó fájdalmat egyre nehezebben kezdjük tolerálni.
A kínai orvoslás szerint az esetek túlnyomó többségében az úgy nevezett hideg ártok (szél, hideg, de még a nedvesség is) felelősek a vállban megjelenő fájdalomért, mozgásbeszűkülésért, kisebb részben pedig traumás sérülések okozta izomfeszülés áll a háttérben. A nyugati orvoslás ezt az állapotot befagyott váll szindrómaként diagnosztizálja.

„A befagyott váll a vállízületet körülvevő lágy szövetek gyulladásával járó tünetjelenség. A gyulladás hatására elkezd a tokon belüli tér beszűkülni, és a váll merevebbé válik, hegesedések alakulnak ki rajta. Az ízületi tok által termelt ízületi kenőanyag mennyisége lecsökken, a csontvégek egymáson történő elmozdulása nehezítetté válik. A kisebb hely és kevesebb kenőanyag fájdalmas és elégtelen karhasználatot, vállízületi mozgásbeszűkülést okoz az ízületben. A fájdalom és mozgásterjedelem csökkenés a két fő tünete tehát a befagyott vállnak, azonban ezek jelenléte eltérően oszlik meg a betegség fázisai alatt. A befagyott váll általában magától gyógyul, de ez sok időt vesz igénybe akár 2-3 évet, és ha egy ízület 2-3-évig nem mozog, akkor visszamarad némi mozgásbeszűkülés és korai kopáshoz vezethet.”

A kínai orvoslás szerint ez az állapot elakadás szindróma, azaz nem mozog a qi és a vér, vagyis elakad. Kezelés nélkül az állapot krónikussá fog válni és izomatrófia alakulhat ki, mivel a szervezet lebontja azt az izmot, amit nem használ. Veszélyes, miközben nem tűnik annak, pedig maradandó mozgásspektrum csökkenést okoz. Fontos szempont a kezelésben az időspektrum. Minél később kezdjük el kezeltetni, annál hosszabb az állapot javulása. A fájdalmas izomban „tanyázik” a hideg és kezelés nélkül nem múlik el.
A nyugati orvoslás injekciókkal, krémekkel igyekszik hatni a fájdalomra és gyulladásra illetve gyógytornával, végső esetben műtéti beavatkozást alkalmaznak. A rehabilitáció eltarthat akár 1,5 évig is, ami jelentősen bekorlátozza az érintett személy idejét, munkából való kiesését, keresőképességét.
Jó hír azonban az, hogy tuinával (kínai masszázs) helyre hozható, akár rövid időn belül is, ami visszaadja az érintett mozgás szabadságát. Ne halogasd, nem éri meg.