Pánikbetegség értelmezése a hagyományos kínai orvoslás szemszögéből

Amit mi egészségnek mondunk, az a szervezet jin és jang energiájának viszonylagos egyensúlya. A jang energiád biztosítja a tested melegét és a megfelelő hőt az anyagcserefolyamataidhoz. Ha kevés a jangod, minden folyamat lelassul odabent, ezért te magad is lassú leszel, kedvetlen és hideg és hajlamos a belső nedvességre. A jin energia pedig a hűtést biztosítja a rendszerben, a nyugtató, regeneráló minőséget. Ha kevés a jined, nincs, ami ellensúlyozza a jangot, azaz akkor is pörögni fogsz, amikor pihenned kellene. Nem tudsz megnyugodni, feltöltődni, ideges leszel és mentálisan instabil és hajlamos a belső hőségre és szárazságra.
A jined magában foglalja a testfolyadékaidat, a véredet, a szöveteidet, mindent, ami anyag benned. A vér-hiány az első lépés a jin-hiány felé. A jin-hiány a vér-hiány krónikus, előrehaladottabb formája. Míg a vér-hiány néhány hónap alatt gyógyítható, a jin-hiány felszámolásához, a jin feltöltéséhez évek kellenek.
Mi okoz jin-hiányt?
Az öregedésnek természetes velejárója a jinvesztés, ahogy idősödsz, úgy vesztesz a testfolyadékaidból. A ráncosodás szép példája a folyamatnak. Ezt a természetes folyamatot gyorsítani tudod a jint rongáló életvitellel. Mivel a jin éjszaka regenerálódik, így minden, ami az éjszakai pihenésed ellen hat, kimeríti a jined és gyorsítja az öregedést: az éjszakai ébredések a gyermekedhez, ha éjszakai műszakban dolgozol, az éjfélig tartó tévézés és laptop előtti munka. Mivel a jint a táplálékodból kinyert csíből tudod építeni, így a csí-hiányos, rossz minőségű ételek is jin-hiányhoz vezethetnek: az ipari élelmiszerek, minden, ami finomított, módosított, színezett. A túl sok belső nedvesség, nyálka is akadályozhatja az értékes testfolyadékok képzését, mert a nyálka blokkolja az emésztést és az ételben lévő csí nem tud hasznosulni. Ilyen nyálkát okozhat a túl sok édesség, cukros étel, ital, a túl sok hűtő-hideg étel (savanyított tejtermékek, nyers saláták, zöld turmixok stb.) és az értéktelen junk food is. Látod, nagyon egészségtelen és nagyon egészségesnek vélt étkezéssel is okozhatsz galibát.
A nők változókori tünetei is gyakran a jin-hiány következményei. Idővel a jin kisebbségbe kerül a janghoz képest, ami belső meleghez és szárazsághoz vezethet. Ennek jellemző tünetei a hőhullámok, délutáni nyugtalanság, székrekedés stb.
Amikor a Szív-jin kevés
A jin-hiány mind az 5 jin szervet érintheti, így beszélhetünk Lép-jin-hiányról, Tüdő-jin-hiányról, Vese-jin-hiányról, Máj-jin-hiányról és Szív-jin-hiányról is. Közös jellemzőjük, hogy aki ezzel küzd, az a délutáni-esti órákban érzi magát a legrosszabbul, tünetei ekkor fokozódnak (ez a nap jin időszaka).
 
A Szív-jin-hiány jellemző tünetei:
  • éjszakai izzadás
  • elalvási és átalvási nehézségek
  • éjszakai ébredés szívdobogással
  • pánikrohamok, félelem
  • hőhullámok
  • heves szívdobogás
  • erős belső nyugtalanság
Kerülendő ételek-italok (hasonló, mint a szív-vér-hiánynál):
  • Mivel a jin-hiány a hűtő minőség hiánya, ezért kerülnöd kell mindent, ami tovább hevít.
  • kávé, fekete tea, jógitea, alkoholok (kivéve: sör)
  • a csípős fűszerek: gyömbér, chili, borsfélék
  • sok melegítő fűszer: fahéj, szerecsendió, koriander
  • köménytea, ánizstea, édesköménytea 😊 szoptatós teakeverékek)
  • tenger gyümölcsei
  • vadhús, bárány – csak ritkán
  • zab – ritkábban
  • a hagymafélék, különösen a fokhagyma
Ajánlott ételek, italok:
Ebben az állapotban gyógyétel minden, ami hűt és nedvesít, azaz jellemzően az édes, a savanykás és a sós ízű alapanyagok.
  • minden zöldség, kivéve: hagymafélék
  • különösen ajánlott: lédús zöldségek (paradicsom, paprika, cukkini, padlizsán)
  • káposztafélék: fehérkáposzta, lilakáposzta, kelkáposzta, brokkoli, karfiol, kelbimbó
  • salátafélék megpárolva vagy wokban megforgatva
  • minden gabona, különösen: búzadara, bulgur, kuszkusz, tönkölypehely
  • tojás, különösen a fürj
  • sáfrány
  • marhahús, szárnyashúsok
  • olajos magok kis mennyiségben, hidegen sajtolt olajok
  • kevés tejtermék jót tesz pl. kevés natúr joghurt, túró (hűt és nedvesít), meleg tej lefekvés előtt
  • hüvelyesek pl. mungóbab, tofu
  • algafélék kis mennyiségben

Forrás: Farkas Viktória